-->
Domov / Zanimivosti / Trubar na denarju SLO ENG
Trubarjevo leto
O Trubarju
Trubarjev čas
Koledar dogodkov
Novice
Publikacija
Povezave
Zanimivosti
Trubarjeva podoba na denarju

Priložnostni kovanec ob 500. obletnici Trubarjevega rojstva

V  letošnjem letu, ko praznujemo 500. obletnico Trubarjevega rojstva, je Banka Slovenije izdala poseben spominski kovanec za dva evra s Trubarjevo podobo. Maja 2008 je bilo izdanih milijon priložnostnih kovancev.

Na podlagi veljavnega Zakona o priložnostnih kovancih Republika Slovenija izdaja priložnostne kovance ob političnih, zgodovinskih, znanstvenih, kulturnih, športnih, humanitarnih in drugih dogodkih, ki so splošnega pomena za Republiko Slovenijo ali imajo širši mednarodni pomen.

Na javnem anonimnem natečaju za oblikovanje idejnih osnutkov priložnostnih kovancev Banke Slovenije ob Trubarjevem jubileju, je bil sprejet predlog oblikovalcev Miljenka in Maje Licul.

Izbrani osnutek nosi skico Mirsada Begića za doprsni kip, ki nastopa kot alternativa znani gravuri iz 16. stoletja in upodablja Primoža Trubarja.
Povezave:

Banka Slovenije - Spominski priložnostni kovanci / 500. obletnica rojstva Primoža Trubarja
Spominski kovanec za Primoža Trubarja  (portal RTV Slovenija)
Numizmatično društvo SlovenijeTrubarjeva podoba na slovenskem evrokovancu

Doprsni portret Primoža Trubarja in napis "STATI INU OBSTATI" najdemo tudi na kovancu za 1 evro.

 Povezava:
Banke Slovenije /Nacionalne strani evrokovancevTrubar na bankovcu za 10 SIT

Podoba protestanta Primoža Trubarja je bila tudi osnovni motiv sprednje strani bankovca za 10 tolarjev. Bankovec za 10 SIT z likom Primoža Trubarja je bil izdan 15. januarja 1992, prišel v obtok 27. novembra 1992, iz obtoka pa ob uvedbi evra 15. januarja 2007.Povezava:
Banke Slovenije /Slovenski tolar