-->
Domov / Zanimivosti / Raščica SLO ENG
Trubarjevo leto
O Trubarju
Trubarjev čas
Koledar dogodkov
Novice
Publikacija
Povezave
Zanimivosti
Raščica

Trideset kilometrov iz Ljubljane po magistralni cesti mimo Škofljice, Turjaka pridemo do vasi Raščica, rojstnega kraja Primoža Trubarja.

Gručasto kmečko naselje ima zanimivo preteklost. V srednjem veku je bila tu mitnica, v 14. in 15.stoletju so imeli turjaški grofje ob potoku Rašici fužine in plavže, izdelke so tovorili zlasti na Reko in v Benetke. Trubarjev rojstni kraj Raščica je bil v njegovem času najpomembnejše gospodarsko in prometno središče velikolaške dežele - vas je štela trinajst kmetij in tri mline. Po Valvasorjevi navedbi je bilo v okolici močno razvito polharstvo, polšje kožice so podajali celo na Nizozemsko in v Španijo.

Današnji Temkinov mlin je naslednik rojstne hiše Primoža Trubarja. Ob 400-letnici prve slovenske tiskane knjige so zaslužnemu možu na Raščici postavili spomenik (arhitekt V. Glanz). Leta 1991 so obnovili njegov simbolični dom in uredili spominski muzej.Povezavi:

Javni zavod Trubarjevi kraji

Trubarjeva domačija (vodeni obiski)

 

Zanimivosti v bližini


Velike Lašče

Velike Lašče so gručasto središčno naselje, na nižji vzpetini, ob glavni cesti Škofljica-Kočevje.
http://www.velike-lasce.si/vsebina/

Ob častitljivi obletnici rojaka Primoža Trubarja, ki se je rodil nedaleč stran v Raščici, so pripravili številne prireditve, ki bodo  obeležile ta pomemben zgodovinski jubilej.


Grad Turjak

V bližini se nahaja grad Turjak, ki je povezan z zgodovino slovenskega slovstva, saj so bili v času protestantizma turjaški grofje njegovi podporniki. Poleg tega so si pridobili slavo v bojih s Turki. V stari grajski oziroma luteranski kapeli je pridigal protestantski pisatelj in prevajalec Biblije Jurij Dalmatin (1547–1589).


Ob gradu stoji tudi stoletja stara Turjaška lipa (obseg 779 cm).

 

Povezavi:

 

Javni zavod Trubarjevi kraji

Utrinki iz Slovenije (grad Turjak)