-->
Domov / Trubarjevo leto / Uvod SLO ENG
Trubarjevo leto
O Trubarju
Trubarjev čas
Koledar dogodkov
Novice
Publikacija
Povezave
Zanimivosti
Trubarjevo leto 2008

V letu 2008 praznujemo 500. obletnico rojstva Primoža Trubarja (1508–1586), protestantskega reformatorja, ustanovitelja in prvega superintendenta evangeličanske cerkve na Slovenskem, začetnika in utemeljitelja slovenskega knjižnega jezika.

500. obletnica rojstva Primoža Trubarja je ena najpomembnejših obletnic, ki jih Slovenija in slovenski narod praznujeta. Zato je Vlada Republike Slovenije na 148. seji, 28. novembra 2007 sklenila, da se ob tej pomembni obletnici leto 2008 razglasi za Trubarjevo leto. Za koordinacijo pomembnejših aktivnosti ob počastitvi 500. obletnice rojstva Primoža Trubarja je zadolžen Koordinacijski odbor za državne proslave.

Delovni odbor za počastitev 500. obletnice rojstva Primoža Trubarja, ki deluje pod okriljem Koordinacijskega odbora za državne proslave, je potrdil seznam dogodkov, ki so objavljeni v priložnostni knjižici in na teh straneh. Slovenski kraji in občine so čez vse leto organizirali različne prireditve, dogajanje pa je seglo tudi preko meja, pomemben del prireditev je namreč potekal tudi v Nemčiji.

Vlada Republike Slovenije je sprejela tudi sklep, da se za počastitev 500. obletnice rojstva Primoža Trubarja ustanovi častni odbor. Predsedovanje odboru je prevzel predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk.

Obletnica je uvrščena na seznam Unescovih obletnic.