-->
SLO ENG
Trubarjevo leto
O Trubarju
Trubarjev čas
Koledar dogodkov
Novice
Publikacija
Povezave
Zanimivosti

V letu 2008 smo praznovali 500. obletnico rojstva Primoža Trubarja (1508–1586), protestantskega reformatorja, začetnika in utemeljitelja slovenskega knjižnega jezika.
Primož Trubar je eden izmed najpomembnejših stebrov slovenske kulture in narodne istovetnosti, zato je Vlada Republike Slovenije leto 2008 razglasila za Trubarjevo leto. Na spletni strani je predstavljeno življenje in delo Primoža Trubarja. V koledarju dogodkov pa so navedene prireditve, ki so v počastitev pomembne obletnice potekale v Sloveniji in tujini.

 

Novice

Praznovanje Trubarjevega leta 2008 se je z iztekom leta končalo. Ker so bile te spletne strani namenjene prav obeležitvi Trubarjevega leta, dogodkov in novic na teh spletnih straneh v prihodnje ne bomo več redno objavljali.  Vse pretekle novice in dogodke lahko poiščete v poglavjih Novice in Dogodki.
V knjižici je predstavljeno življenje in delo Primoža Trubarja, prinaša pa tudi seznam prireditev, ki so v počastitev pomembne obletnice potekale v Sloveniji in tujini in smo jih dnevno posodabljali na teh spletnih straneh v poglavju Dogodki. Knjižica je v slovenskem, angleškem in nemškem jeziku.

 

 

 

V času od 6. marca do 31. decembra 2008 je bila v Narodnem muzeju Slovenije odprta razstava Primož Trubar (1508-1586). Možnost ogleda razstave je podaljšana do 30. aprila 2009. Razstava je posvečena osebnosti in delu Primoža Trubarja ter dosežkom slovenske reformacije v književnosti, likovni umetnosti in glasbi. Razstava obiskovalca popelje v enega prelomnih obdobij slovenske zgodovine. Z razstavo, ki je bila obenem ena osrednjih državnih prireditev ob slovenskem predsedovanju EU, se muzej poklanja velikemu možu, enemu glavnih likov slovenske zgodovine.

 


        Obletnica je uvrščena na seznam Unescovih obletnic.

Srednjeveška glasba (izvaja ansambel: Alta capella Carniola)