-->
SLO ENG
Trubarjevo leto
O Trubarju
Trubarjev čas
Koledar dogodkov
Novice
Publikacija
Povezave
Zanimivosti
Slovenija leta 2008 priklicala v spomin Primoža Trubarja

Slovenija se je leta 2008 spominjala 500-letnice rojstva reformatorja in začetnika slovenskega knjižnega jezika Primoža Trubarja (1508-1586). "Očeta slovenstva" so v letu, ki ga je vlada ob tej visoki obletnici razglasila za Trubarjevo leto, priklicali v spomin številni dogodki, od simpozijev in razstav do novih knjižnih izdaj.

Vlada je leto 2008 za Trubarjevo leto razglasila novembra 2007, že nekaj dni prej je Unesco uvrstil obletnico na seznam obletnic za obdobje 2008-2009. Vlada je določila tudi videz spominskega kovanca ter imenovala častni odbor, ki je bdel nad pripravo velike državne slovesnosti. Ta je 8. junija, le dan pred 500-letnico, na Trubarjevi domačiji na Raščici pri Velikih Laščah obudila njegov čas.

Obletnica je priložnost, da si obudimo Trubarjevo dobo in podobo ter se vprašamo, zakaj je tako živa še po tolikih stoletjih, je dejal zdaj že bivši minister za kulturo Vasko Simoniti na proslavi, ki so se je udeležili visoki predstavniki slovenskega političnega in družbenega življenja. Njen kulturni del je prikazal pet najpomembnejših Trubarjevih obdobij, od njegove smrti v nemškem Derendingenu leta 1586 do rojstva leta 1508 na Raščici.

Uradno se je Trubarjevo leto začelo dan pred slovenskim kulturnim praznikom; 7. februarja je predsednik republike Danilo Türk v Narodni in univerzitetni knjižnici odkril Trubarjev kip, delo kiparja Tineta Kosa.

Nacionalna knjižnica se je nasploh polno vključila v praznovanje obletnice. Marca je predstavila javnosti veliko pridobitev; od izraelskega zbiratelja je za 20.000 evrov odkupila izvirni izvod knjige "Noviga testamenta posledni dejl", ki velja za eno vsebinsko najbogatejših, zanimivih in samostojnih Trubarjevih del. Doslej so bili znani le štirje izvirni primerki, nahajajo se v Kemptnu, Londonu, Pragi in Stuttgartu.

V maju so odprli razstavo Trubarjevo in Ungnadovo darilo Evropi, na kateri si je slovenska javnost lahko prvič ogledala znamenito zbirko knjig, nastalih pod Trubarjevem vodstvom v Bibličnem zavodu v Urachu. Poleg tega je knjižnica letos prvič podelila Trubarjeva priznanja najbolj zaslužnim za ohranjanje kulturne dediščine.

Razstavo o Trubarjevem življenju in delu je marca odprl Narodni muzej Slovenije v svojih novih prostorih na Metelkovi, najbolj dragocen eksponat, ki si ga je bilo mogoče ogledati, je bil edini ohranjeni izvod Trubarjeve Cerkovne ordninge, ki so jo za to priložnost pridobili iz Vatikanske knjižnice.

Založba Mladinska knjiga je dober mesec pred 500-letnico izdala Trubarjev album, poljudno, a strokovno delo za širši krog bralcev. Avtor Mihael Glavan, dolgoletni vodja rokopisnega oddelka v osrednji slovenski knjižnici, si ga je zamislil kot "romanje s Trubarjem" oziroma potovanje po njegovem delu, prostoru in času. Mohorjeve založbe - celovška, celjska in goriška - so se praznovanju pridružile s skupno izdajo knjige Pogum besede izpod peresa teologa Zvoneta Štrublja. Spomin na velikega moža so med drugim počastili tudi septembrski slovenski Dnevi evropske kulturne dediščine.

Trubarjevo leto je bilo zastavljeno bolj ali manj kot nek političen projekt, poudariti pa bi morali kulturni pomen, je ob njegovem začetku ocenil akademik Matjaž Kmecl. Predsednik Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar Viktor Žakelj pa je pred zaključkom izrazil prepričanje, da je največji Slovenec prejšnjega tisočletja vendarle vstopil v zavest današnjih Slovencev.Vir: STA

 

<- Nazaj na: Novice, obvestila