-->
SLO ENG
Trubarjevo leto
O Trubarju
Trubarjev čas
Koledar dogodkov
Novice
Publikacija
Povezave
Zanimivosti
Na "ta veseli dan kulture" prvič Trubarjeva priznanja

V Narodni in univerzitetni knjižnici (NUK) so na Prešernov rojstni dan pripravili vrsto dogodkov, najbolj slavnostno je bilo v Veliki čitalnici, kjer so prvič podelili Trubarjeva priznanja.

Priznanja so prejeli Tonka Menart, Mihael Glavan in podjetje Mercator.rubarjeva priznanja NUK podeljuje za izjemne zasluge pri ohranjanju slovenske pisne kulturne dediščine ali drugega knjižničnega gradiva.

Tonka Menart, vdova pesnika, prevajalca in esejista Janeza Menarta, je NUK v letih 2006 in 2007 darovala obsežno in dragoceno pesnikovo osebno arhivsko zbirko. Zapuščina, ki jo v NUK urejajo, obsega nekaj tisoč enot, od osebnih dokumentov, pisem, rokopisov in tipkopisov pesniških in drugih del do bogatega dokumentacijskega gradiva o Menartovem literarnem, kulturnem in kulturnopolitičnem delu.

Gre za eno najpomembnejših modernih osebnih arhivskih zbirk, ki jih hrani NUK, in bo javnosti predstavljena ob pesnikovem jubileju leta 2009. Menartova je tudi z veliko osebno zavzetostjo sodelovala pri urejanju gradiva za prevzem in ima poglavitne zasluge, da se je zbirka neokrnjena in nepoškodovana ohranila v tako velikem obsegu.

Mihaela Glavana, po izobrazbi slavista, odlikuje tenkočutna skrb za slovenski jezik in kulturo, ki se ji predaja poklicno in ljubiteljsko ter v ta namen deluje ne le na knjižničarskem, ampak tudi na založniškem, publicističnem in razstavnem področju.

Velik del svoje profesionalne pozornosti je Glavan v 23 letih delovanja v NUK posvetil promociji slovenske literature in kulture doma in v tujini. Med več kot 30 razstavami velja še posebej omeniti avtorsko pripravo razstave najpomembnejših slovenskih srednjeveških knjižnih spomenikov - Brižinskega, Rateškega, Stiškega in Čedajskega rokopisa.

Podjetje Mercator je v zadnjih letih postalo pomemben skrbnik nacionalne pisne kulturne dediščine, ki jo hranijo v NUK. Mercator z NUK sodeluje v akciji Posvojite knjigo, ki je namenjena zbiranju sredstev za zaščito vsaj najpomembnejših del duhovne in materialne ustvarjalnosti, ki se jim brez potrebnih strokovnih obnovitvenih posegov čas neusmiljeno izteka.

V okviru akcije je Mercator postal diamantni pokrovitelj rokopisov Ivana Cankarja in rokopisov Jerneja Kopitarja ter s tem pomembno prispeval k ohranjanju znanstvenih in umetniških del ter pomembnih dokumentov iz preteklosti, so za STA povedali v NUK.

Pred podelitvijo Trubarjevih priznanj so odprli razstavo Rezbarjenih brižinskih spomenikov novinarja in publicista Matjaža Brojana. Slavnostni govornik je bil akademik Matjaž Kmecl.

V NUK so kulturne dogodke sklenili z izvedbo Kmeclove monodrame Trubar pred slovensko procesijo,  v izvedbi Anatola Šterna.


Vir: STA

 

<- Nazaj na: Novice, obvestila