-->
SLO ENG
Trubarjevo leto
O Trubarju
Trubarjev čas
Koledar dogodkov
Novice
Publikacija
Povezave
Zanimivosti
Dnevi slovenske literature na filmu na 55 univerzah po svetu. Med njimi tudi dokumentarec Pot o življenjskih postajah Primoža Trubarja

Na 55 univerzah po svetu, kjer potekajo študiji in lektorati slovenščine, se začenjajo Svetovni dnevi slovenske literature na filmu. V sklopu projekta bodo od ponedeljka do petka predvajali slovenske celovečerne filme Petelinji zajtrk, Sladke sanje in Zvenenje v glavi, kratka filma Vrtoglavi ptič in Otrok v času ter dokumentarni film Pot.

Film Petelinji zajtrk je bil posnet po istoimenskem romanu Ferija Lainščka, film Sladke sanje po scenariju Mihe Mazzinija, ki mu je sledil roman Kralj ropotajočih duhov. Zvenenje v glavi je bilo posneto po istoimenskem romanu Draga Jančarja, nov dokumentarni film Pot pa je nastal ob 500-letnici rojstva Primoža Trubarja.

Projekcije slovenskih filmov, pa tudi literarne večere in prevajalske delavnice, bodo organizirali lektorji in lektorice slovenščine na 55 univerzah po svetu. Organizatorji so pripravili tudi brošuro o predvajanih filmih in romanih v slovenskem jeziku, ki jo bodo učitelji slovenščine po svetu prevedli v vse jezike držav, kjer bodo potekale projekcije.

Organizatorji projekta želijo čim širši publiki po svetu predstaviti slovenske avtorje s kakovostnim literarnim opusom in uspešno slovensko filmsko produkcijo. Hkrati pa želijo tako obeležiti leto predsedovanja Slovenije EU in Trubarjevo leto, ki je tudi leto medkulturnega dialoga, ter prispevati k poznavanju slovenske kulture.

Projekt Svetovni dnevi slovenske literature na filmu, ki je nadaljevanje podobnih projektov iz prejšnjih let, bo povezal študente in učitelje slovenščine na univerzah v tujini ter slovenska društva in organizacije, sodelovala pa bodo tudi slovenska diplomatsko-konzularna predstavništva in mediji po svetu.

Svetovni dnevi slovenske literature na filmu se bodo v petek sklenili z večerom slovenskega filma v Slovenski hiši v Bruslju, kjer bosta na ogled dva od omenjenih filmov, Zvenenje v glavi in Petelinji zajtrk. Dogodek v Bruslju pripravljata lektorat slovenščine na univerzi v Bruslju in lektorat slovenščine na univerzi v Gentu.

Projekt je pripravljen v okviru programa Slovenščina na tujih univerzah, ki je del Centra za slovenščino kot drugi/tuji jezik pri Oddelku za slovenistiko na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Omenjene filme, ki bodo prikazani v sklopu projekta, pa je na DVD-jih prispeval Filmski sklad Republike Slovenije.


Vir: STA

 

<- Nazaj na: Novice, obvestila