-->
SLO ENG
Trubarjevo leto
O Trubarju
Trubarjev čas
Koledar dogodkov
Novice
Publikacija
Povezave
Zanimivosti
Častni odbor ocenil Trubarjevo leto kot uspešno

Častni odbor za počastitev 500-letnice rojstva Primoža Trubarja je 10. februarja 2009 na sklepni seji v Moravskih Toplicah obravnaval poročilo koordinacijskega odbora za državne proslave o izvedenih aktivnostih. Vodil jo je predsednik republike Danilo Türk, ki je odboru predsedoval. Tako sam kot člani odbora so prireditve v Trubarjevem letu ocenili kot uspešne.

Po besedah predsednika Türka je Trubarjevo leto pokazalo veliko bogastvo Trubarjevega izročila, vsebinsko je bilo - v nasprotju s pričakovanji na začetku, ki so bila nekoliko skeptična - zelo bogato. Izkazalo se je, da Trubarjeva dediščina živi v naši zavesti, da imamo povsod po Sloveniji veliko prireditev, da so izšle številne publikacije. "Bilo je kulturno bogato leto in tudi leto dobrih, ekumenskih misli. Verjamem, da smo lahko ob koncu tega leta zadovoljni," je dejal predsednik države.

Škof evangeličanske cerkve v Sloveniji Geza Erniša je z zadovoljstvom ugotovil, da je bilo Trubarjevo leto 2008 tisto leto, v katerem je Trubar spet "na velika vrata" stopil v našo nacionalno zavest, in da so "v genih slovenskega naroda" njegovo delo, lik in vse, kar je zapustil, že zelo navzoči. Po njegovi oceni je bilo v tem letu narejenega veliko, od strokovnih simpozijev do raznih srečanj doma in v tujini.

Že to, da je bil Trubar upodobljen več kot šeststokrat na slikah, v doprsnih kipih, ploščah, je dokaz, da ni pozabljen, obenem pa je tudi zaveza k temu, da Trubarjevo ne more biti le leto 2008 in potem nič več.

Čeprav formalnopravno častni odbor več ne bo deloval, se bodo njegovi člani prav gotovo še srečali in si prizadevali za to, da bo Trubar še naprej na dnevnem redu, je povedal škof in omenil še nekaj projektov, ki jih je potrebno narediti, tudi v Trstu.

Sam je dal pobudo, da bi na Bonomovi palači odkrili spominsko ploščo tako škofu Bonomu, ki je bil Trubarjev zavetnik, kot samemu Trubarju. Ocenil pa je tudi, da je Slovenija zelo veliko naredila za svojo promocijo ravno s tem, ko je izdala evrski kovanec s Trubarjevo podobo.


Vir: STA

 

<- Nazaj na: Novice, obvestila