-->
SLO ENG
Trubarjevo leto
O Trubarju
Trubarjev čas
Koledar dogodkov
Novice
Publikacija
Povezave
Zanimivosti
DSP in PEN za poimenovanje ljubljanske univerze po Trubarju

Društvo slovenskih pisateljev (DSP) in Mednarodni center PEN sta na pobudo pesnika Toneta Pavčka rektorici ljubljanske univerze Andreji Kocijančič poslala pismo s predlogom, da bi univerza nosila ime po Primožu Trubarju.

Utemeljitev predloga je preprosta, so zapisali predlagatelji. "Zagotovo ne le prvi, ampak kar največji Slovenec po duhu in delu, je pravo ime za našo prvo univerzo in s Trubarjevo častjo bo več časti pripadlo tudi ljubljanski univerzi. Prvi nas je poimenoval 'Ljubi Slovenci' in nam dal prvi dve knjigi. Drzno misel, da bi se tudi slovenščina brala in pisala kakor drugi jeziki, je uresničil ne le zaradi privrženosti novi veri, ampak ne manj zaradi ljubezni do domovine in svojih rojakov," so zapisali.

"Tako sam kot skupaj s svojimi prijatelji je opravil slovstveno, kulturno in narodno politično delo, ki ni preživelo le njih, ampak omogočilo duhovno življenje tudi nam, njegovim potomcem. Ta zasluga, kot triumf zmagoslavja, je zdaj vsesplošna in od večine sprejeta resnica. Kratkotrajno priznanje je Trubar res doživel že za življenja, ko se je iz prvega pregnanstva vrnil v Ljubljano, vendar so ga potem, ko je izdal svoje najzahtevnejše delo, slovensko Cerkveno ordnungo, ponovno izgnali, knjigo pa prepovedali in precejšen del uničili," piše v pismu, naslovljenem na rektorico ljubljanske univerze.

Po presoji DSP in PEN je Trubar kot izgnanec doživel velik ugled v tujini in ga še zmeraj uživa, doma pa je ustvaril knjižni jezik in je tako njegov pomen za Slovence neprecenljiv. O tem ne nazadnje govori tudi letošnja izjava predsednika Slovenije Danila Türka, da je Primož Trubar najpomembnejši Slovenec vseh časov.


Vir: STA

 

<- Nazaj na: Novice, obvestila